03.05.2018 / admin / Malo znanja, mnogo volje / Nema komentara / Pregleda: 86

Novi Kernel, novi problemi i rešenja

Sa izdanjem novog linuks kernela, došlo je do mnogih turbulencija u linuks svetu. Prvo sam se obradovao, jer sam "naivno" mislio da je podrška za "legacy nvidia" drajvere utisnuta u sam kernel, jer za čudo nije dolazilo u početku do smrzavanja ekrana. Međutim, bez obzira koji gnu/linuks, tek kad malo krenete sa radom, može vam se desiti baš to, da vam ekran frizuje sliku i kompletno onemogući rad. Ali to, ako imate stare matične ploče i starije grafičke. Kao što nas i vindovs podseća direktno na to da treba obnoviti konfiguraciju, tim putem je krenuo i linuks. Jednostavno, skreće se pažnja na novije sisteme, a sve je manji broj korisnika koji imaju starije sisteme, pa im se tako podrška ukida.

Probao sam debijan streč, ubuntu, manjaro, elementari i slično... I nisam naišao na rešenje problema. Još se nekako vuče Mint, jer je zasnovan na 16.04 ubuntu, pa u opcijama može da se zaustavi apgrejd na najnoviji kernel.

I sad je pitanje, šta činiti? Da li obnoviti grafičku, matičnu ili koristiti ono što ima, a to je nesumnjivo, za sad, samo LinuksMint.

Ipak, potajno očekujem da će možda ispraviti greškice, pre svega debijan, jer od njega sve počinje, uglavnom. Tako da nam predstoji čekanje. Oni koji imaju podržan hardver od strane linuks zajednice, oni nemaju tih briga. A to su AMD procesori, AMD grafičke (po mojim istraživanjima) i delimično Broadcom wireless kartice.

Ja sam zbog posla, morao da se prebacim na Vindovs, ali nisam preterano srećan. Nadu mi pre svega ulivaju Notepad ++, LibreOffice, Xampp, Hexchat i još po neke aplikacije. Trudim se da sve budu free i opensource. Tako da će svoje mesto, verovatno naći i Visual Studio Code, retka slobodna naprava od strane Microsoft-a.

Ime:

Komentar:

6 + 1 =