30.04.2018 / admin / Uvod u lobotomiju / Nema komentara / Pregleda: 104

Tehnološka zavrzlama

Red bi bio da Vam nešto napišem. Kao i obično, kuburim s parama. Ali nije to najgore. Najgore je to što sam doživeo "burnout" takozvani, tj. nedostatak volje, inspiracije i motivacije. I ovaj tekst pišem onako preko k.... Ali nema veze. Pre par dana, kako skupih neku crkavicu i reših da kupim monitor ILI televizor. Vau :) Jaka stvar. Ali nema veze. I tragam ja tako po internetu i po raznim čudesima, postavljah pitanja i tražih odgovore i niko ne mogade da mi potvrdi da jedan uređaj može dostojno da radi oba posla. Da bude dovoljno veliki za tv a dovoljno mali za monitor. I nema. Jednom fali ovo, drugom ono i prošlu noć nisam spavao mnogo. Nekako sam bio pod raznim utiscima. A tek kad krenuh da zalazim u vode "tehnologije panela" tu zamalo srce da mi stane.

Predpostavljam ja da to može, to, dva u jednom, ali šta ondaK uradih... Cenu stavih po strani, tek da vidim dal' tako nešto postoji. JOK. Naravno postoje neke šklopocije koje rade sve poslove, takozvani multipraktikumi, ali na pitanje, šta mi više treba, monitor ili tv, ja sebi ne nađoh odgovor. Ne treba mi ništa. Nego svrbe pare. Jake pare, par desetina hiljada. Nego 'ajd sad, kad sam seljak, da bar budem i džudža.

Kod većine televizora, problem su milisekunde, takozvana latencija, spor odziv piksela. To za televiziju nije strašno, ali kad je u pitanju kompjuter i udaljenost od monitora oko metar, i te kako se vide senke i preklapanja slika. S druge strane tv, mora da ima jaku rezoluciju, najmanje Full HD, da bi dobro radio kao monitor. A onda mora i da bude pristojnih dimenzija. Nekako sam skapirao da je najbolje 27 inča. A tih te-ve-a ima najmanje. I šta ću ja, ja odustadoh od te opcije.

Onda mi na um pade opcija da kupim monitor, na koga ću da prikačim set top boks, đavo da ga nosi, pa da može da se koristi i ovako i onako. Nego šta? Koje dimenzije? Dal ću ga na zid, il ću ga na sto. A onda se zamislih pa rekoh, šta će mi bre, ovaj monitor super radi. I šta me još odvrati od te putešestvije: To što moram na dugme da prebacim signal. Ajde da je dugme na daljinskom, nego dugme na monitoru. .. Pa nije mi to taj fetiš sealed

I onda nađoh jednu spravu, naravno seljačka rabota: "SetTop Box PC TV TUNER BOX Gadmei TV2810E". E sad, da ne bude skidam gaće pre nego stigoh na Moravu, neću tu spravu ni da hvalim ni da kudim. Jer tek treba da mi stigne. Pa će da vidimo... Ako bude kako "bog zapoveda" za par hiljada dindži, pretvoriću ovaj moj monitor i u tej-ve. E kad sve to povežem, da vidimo dal' su kineska braća zaista tako bistra. Da. Ako sve bude kako treba, kupujem veći monitor, za dlaku, nekih 24-25 inča, a ovaj od 21", ću da prodam.

E sad, što vam ja sve ovo ispričah, nemam pojma. Uglavnom, svima nam se na glavu penju raznorazni standardi i to što velike kompanije ne mogu da se dogovore, šta valja a šta ne valja. Nego sve one, skoro uvek, posebno furaju svoje priče, pa ako prođe, prođe. Mislim na VGA, HDMI, DVI, RCA, SCART, USB i ne mogu više da se setim. Razni priključci i razne kombinacije.

A onda nas sve čeka jedno zatišje od godinu dana, kad će opet sve ove uređaje da menjamo za 4K i 5K ekrane, standarde, definicije, rezolucije... Pa će onda da nabudžimo internet na nekih 10-20 Gbita/s. I kao što to biva, nekom će biti mrsko, što mora u veš mašinu ručno da trpa stvari. Svašta !!! Zar ne može to preko interneta?

Ime:

Komentar:

10 + 3 =