02.04.2018 / admin / Malo znanja, mnogo volje / Nema komentara / Pregleda: 190

Ubuntu Beaver - uskoro dolazi

Dragi moji, uskoro nam stiže finalno izdanje, novog LTS Ubuntu - kodni naziv: Bionic Beaver (snažni dabar). Pa u skladu sa imenom, nadamo se da će ovo biti snažan Ubuntu, i da će konačno izbiti na prvo mesto na distrowatch listi.

Mnogo se spekuliše o tome da je distrowatch korumpirani sajt, koji na čudan način rangira Linuks ostvarenja. Međutim, ja se ne bih složio. Lično sam probao mnogo linuks distribucija i za početnike taj sajt je prava referenca. Ako početnik ne zna koji Linuks da odabere, neka pogleda rang listu na ovom sajtu. I ja mislim da je ta lista realna, jer su na početku dva ili tri linuksa koji su maksimalno user-friendly. A tu je i Debian koji sve to prati i podržava.

Ja ne želim da pričam ono što ne znam i u šta se sam nisam uverio, ali i pored systemd pogreške, Debian opstaje i većini korisnika je dobar. Kao i Ubuntu, kao i druge distribucije, zasnovane na njemu. Tako da je oko toga ta priča završena.

Možemo verovati u "neželjeno slanje podataka o sistemu i korisnicima", ali se s tim moramo i suočiti i prihvatiti kao činjenicu, kojoj sve ozbiljne distribucije pribegavaju. Ali ne treba biti paranoičan i verovati u priču, da programeri nekih zajednica ŽELE da znaju, kuda se mi krećemo, koja nam je omiljena boja, ko nam je partner i slične lične informacije. Bar se nadamo da njima to nije važno, već im je važno to kako sistem funkcioniše na kom kompjuteru i kako se uklapa sa vlasničkim drajverima koje oni ne mogu da otključaju i provere.

Ali... Još jedno ali. Živimo u svetu informacija i ako koristimo bilo koju društvenu mrežu, mi sve te podatke sebi svojstvene, SAMI dajemo drugima i zašto bi se onda čudili kad nam izleću reklame nama prilagođene. Jer nije poenta informacija kao takva, sama po sebi, već kao SREDSTVO da nam uvale nešto što bi mi platili. Bilo da je to PHP onlajn kurs, patike ili neku plavušu.

Sve se to događa, i naše podatke skupljaju mnoge kompanije, hteli mi to ili ne. E sad ako ćemo da budemo Stallmeri, onda ćemo sve to odbaciti i živeti samo sigurno i kivno. Što baš i nije dobro za zdravlje. Tako da samo napred.

I još nešto, sada vezano za ubuntu, nova verzija se očekuje oko 26. aprila. Ja sam juče probao beta verziju i nije mogla da se instalira, tako da bih savetovao da svi sačekamo finalnu verziju. Pa, čak da sačekamo i prvi ozbiljni apdejt i tek onda, možemo osuti pozitivnu ili negativnu paljbu.

Jedno je sigurno. Sa dabrom ćemo se još dugo boriti, bar naredne 4 godine.

Ime:

Komentar:

1 + 2 =