03.05.2018 / admin / Мало знања, много воље / Нема коментара / Прегледа: 87

Нови Кернел, нови проблеми и решења

Са издањем новог линукс кернела, дошло је до многих турбуленција у линукс свету. Прво сам се обрадовао, јер сам "наивно" мислио да је подршка за "legacy nvidia" драјвере утиснута у сам кернел, јер за чудо није долазило у почетку до смрзавања екрана. Међутим, без обзира који гну/линукс, тек кад мало кренете са радом, може вам се десити баш то, да вам екран фризује слику и комплетно онемогући рад. Али то, ако имате старе матичне плоче и старије графичке. Као што нас и виндовс подсећа директно на то да треба обновити конфигурацију, тим путем је кренуо и линукс. Једноставно, скреће се пажња на новије системе, а све је мањи број корисника који имају старије системе, па им се тако подршка укида.

Пробао сам дебијан стреч, убунту, мањаро, елементари и слично... И нисам наишао на решење проблема. Још се некако вуче Минт, јер је заснован на 16.04 убунту, па у опцијама може да се заустави апгрејд на најновији кернел.

И сад је питање, шта чинити? Да ли обновити графичку, матичну или користити оно што има, а то је несумњиво, за сад, само ЛинуксМинт.

Ипак, потајно очекујем да ће можда исправити грешкице, пре свега дебијан, јер од њега све почиње, углавном. Тако да нам предстоји чекање. Они који имају подржан хардвер од стране линукс заједнице, они немају тих брига. А то су AMD процесори, AMD графичке (по мојим истраживањима) и делимично Broadcom wireless картице.

Ја сам због посла, морао да се пребацим на Виндовс, али нисам претерано срећан. Наду ми пре свега уливају Notepad ++, LibreOffice, Xampp, Hexchat и још по неке апликације. Трудим се да све буду free и opensource. Тако да ће своје место, вероватно наћи и Visual Studio Code, ретка слободна направа од стране Microsoft-а.

Име:

Коментар:

8 + 8 =