30.04.2018 / admin / Увод у лоботомију / Нема коментара / Прегледа: 105

Технолошка заврзлама

Ред би био да Вам нешто напишем. Као и обично, кубурим с парама. Али није то најгоре. Најгоре је то што сам доживео "burnout" такозвани, тј. недостатак воље, инспирације и мотивације. И овај текст пишем онако преко к.... Али нема везе. Пре пар дана, како скупих неку цркавицу и реших да купим монитор ИЛИ телевизор. Вау :) Јака ствар. Али нема везе. И трагам ја тако по интернету и по разним чудесима, постављах питања и тражих одговоре и нико не могаде да ми потврди да један уређај може достојно да ради оба посла. Да буде довољно велики за тв а довољно мали за монитор. И нема. Једном фали ово, другом оно и прошлу ноћ нисам спавао много. Некако сам био под разним утисцима. А тек кад кренух да залазим у воде "технологије панела" ту замало срце да ми стане.

Предпостављам ја да то може, то, два у једном, али шта ондаК урадих... Цену ставих по страни, тек да видим дал' тако нешто постоји. ЈОК. Наравно постоје неке шклопоције које раде све послове, такозвани мултипрактикуми, али на питање, шта ми више треба, монитор или тв, ја себи не нађох одговор. Не треба ми ништа. Него сврбе паре. Јаке паре, пар десетина хиљада. Него 'ајд сад, кад сам сељак, да бар будем и џуџа.

Код већине телевизора, проблем су милисекунде, такозвана латенција, спор одзив пиксела. То за телевизију није страшно, али кад је у питању компјутер и удаљеност од монитора око метар, и те како се виде сенке и преклапања слика. С друге стране тв, мора да има јаку резолуцију, најмање Full HD, да би добро радио као монитор. А онда мора и да буде пристојних димензија. Некако сам скапирао да је најбоље 27 инча. А тих те-ве-а има најмање. И шта ћу ја, ја одустадох од те опције.

Онда ми на ум паде опција да купим монитор, на кога ћу да прикачим сет топ бокс, ђаво да га носи, па да може да се користи и овако и онако. Него шта? Које димензије? Дал ћу га на зид, ил ћу га на сто. А онда се замислих па рекох, шта ће ми бре, овај монитор супер ради. И шта ме још одврати од те путешествије: То што морам на дугме да пребацим сигнал. Ајде да је дугме на даљинском, него дугме на монитору. .. Па није ми то тај фетиш sealed

И онда нађох једну справу, наравно сељачка работа: "SetTop Box PC TV TUNER BOX Gadmei TV2810E". Е сад, да не буде скидам гаће пре него стигох на Мораву, нећу ту справу ни да хвалим ни да кудим. Јер тек треба да ми стигне. Па ће да видимо... Ако буде како "бог заповеда" за пар хиљада динџи, претворићу овај мој монитор и у теј-ве. Е кад све то повежем, да видимо дал' су кинеска браћа заиста тако бистра. Да. Ако све буде како треба, купујем већи монитор, за длаку, неких 24-25 инча, а овај од 21", ћу да продам.

Е сад, што вам ја све ово испричах, немам појма. Углавном, свима нам се на главу пењу разноразни стандарди и то што велике компаније не могу да се договоре, шта ваља а шта не ваља. Него све оне, скоро увек, посебно фурају своје приче, па ако прође, прође. Мислим на VGA, HDMI, DVI, RCA, SCART, USB и не могу више да се сетим. Разни прикључци и разне комбинације.

А онда нас све чека једно затишје од годину дана, кад ће опет све ове уређаје да мењамо за 4К и 5К екране, стандарде, дефиниције, резолуције... Па ће онда да набуџимо интернет на неких 10-20 Gbita/s. И као што то бива, неком ће бити мрско, што мора у веш машину ручно да трпа ствари. Свашта !!! Зар не може то преко интернета?

Име:

Коментар:

4 + 10 =