02.04.2018 / admin / Мало знања, много воље / Нема коментара / Прегледа: 191

Ubuntu Beaver - ускоро долази

Драги моји, ускоро нам стиже финално издање, новог LTS Ubuntu - кодни назив: Bionic Beaver (снажни дабар). Па у складу са именом, надамо се да ће ово бити снажан Убунту, и да ће коначно избити на прво место на distrowatch листи.

Много се спекулише о томе да је distrowatch корумпирани сајт, који на чудан начин рангира Линукс остварења. Међутим, ја се не бих сложио. Лично сам пробао много линукс дистрибуција и за почетнике тај сајт је права референца. Ако почетник не зна који Линукс да одабере, нека погледа ранг листу на овом сајту. И ја мислим да је та листа реална, јер су на почетку два или три линукса који су максимално user-friendly. А ту је и Debian који све то прати и подржава.

Ја не желим да причам оно што не знам и у шта се сам нисам уверио, али и поред systemd погрешке, Debian опстаје и већини корисника је добар. Као и Убунту, као и друге дистрибуције, засноване на њему. Тако да је око тога та прича завршена.

Можемо веровати у "нежељено слање података о систему и корисницима", али се с тим морамо и суочити и прихватити као чињеницу, којој све озбиљне дистрибуције прибегавају. Али не треба бити параноичан и веровати у причу, да програмери неких заједница ЖЕЛЕ да знају, куда се ми крећемо, која нам је омиљена боја, ко нам је партнер и сличне личне информације. Бар се надамо да њима то није важно, већ им је важно то како систем функционише на ком компјутеру и како се уклапа са власничким драјверима које они не могу да откључају и провере.

Али... Још једно али. Живимо у свету информација и ако користимо било коју друштвену мрежу, ми све те податке себи својствене, САМИ дајемо другима и зашто би се онда чудили кад нам излећу рекламе нама прилагођене. Јер није поента информација као таква, сама по себи, већ као СРЕДСТВО да нам увале нешто што би ми платили. Било да је то PHP онлајн курс, патике или неку плавушу.

Све се то догађа, и наше податке скупљају многе компаније, хтели ми то или не. Е сад ако ћемо да будемо Stallmeri, онда ћемо све то одбацити и живети само сигурно и кивно. Што баш и није добро за здравље. Тако да само напред.

И још нешто, сада везано за убунту, нова верзија се очекује око 26. априла. Ја сам јуче пробао бета верзију и није могла да се инсталира, тако да бих саветовао да сви сачекамо финалну верзију. Па, чак да сачекамо и први озбиљни апдејт и тек онда, можемо осути позитивну или негативну паљбу.

Једно је сигурно. Са дабром ћемо се још дуго борити, бар наредне 4 године.

Име:

Коментар:

4 + 1 =