22.03.2018 / admin / Мало знања, много воље / Прегледа: 159

Windows-Linux сусрет на маргини

Све више софтверских решења и програма се нуди по преплатној цени. Поготову, ако причамо о популарним програмима. Ретки су случајеви да неко покупује све програме који му требају. Већину ствари се преселило на клауд (cloud). И, што пословица каже:

Не постоји облак, постоји само неки туђи компјутер...

Тако и јесте. Што се тиче преплате, наравно и за облак постоји преплата али и пуно бесплатних сервиса. И они виде неку сврху свог бизниса. На пример, могу да вам украду податке, могу да вам понуде неке уско специјалне рекламе, банере или да вас одведу на неке, вама нежељене, локације.

Оно што треба знати, је политика куће. Тешко да неки производ може да опстане ако нема изворе финансирања. Да ли су то профи, плус пакети, рекламе, ризична сигурност, простор на хард диску, брзина, наплаћивање услуга... Много је различитих система. Али једно је сигурно, што је компанија богатија, то је вама услуга приступачнија.

Тако није увек са програмима. Ево Линукс је беспатан и у многоме бољи од Виндовса. Али ово није прича о томе. Ово је прича, да не може један производ, формата - оперативни систем. Да буде бесплатан, као што не може да кошта 200 долара. То су две крајности.

Овде није прича о мени и мојој платежној моћи, већ покушавам да схватим, како то - да и једни и други имају интерес да раде то што раде. И зашто ја да платим 200 долара један оперативни систем, кад празан DVD, кошта 30 динара, DVD са филмом кошта 300 динара, DVD са музиком, исто толико. Мало ми је нелогично. Да један програм кошта више од самог компјутера.

Разумем ја да су то специјални програми, наменски и значајни... али на трећој ставки ћу се задржати, а то је -значајни. Управо на томе почива цена. А то је понуда и потражња. Ви можете без Adobe пакета, али не можете без OS-а. Свима је потребан оперативни систем и ви морате то да платите.

Али, ако се образујете, информишете и истражите, схватићете да нисте жртва монопола већ да имате избор. А то је, или да користите проверену крек верзију, или да користите линукс.

Ово је на неки начин и апел произвођачима линукса, да учине свој производ рентабилним, да би опстали и тиме помогли и себи и нама. Ником не би био проблем да плати 20-30 долара за Linux оперативни систем. Тако ће развој тог ос-а бити појачан, тако ће корисник бити сигуран и сви ћемо бити задовољни.

Осим...

Осим монополисти.