22.03.2018 / admin / Увод у лоботомију / Прегледа: 160

Моја прва љубав, мој први пређен пост

Сада, дакле, сви очекују да причам о љубави. Е вала, нећеш га мајци. Ако добро прочитате наслов, схватићете да је ОПЕТ у питању интернет и компјутери. Па јесте.

Мој први сусрет са компјутером био је 1996. године. Једно сокоћало звано 386. Али толико о томе. Ја сад да пишем како је интернет био појам, ви ми не би сте веровали. Или да кажем, како сам време проводио на црном екрану и куцао команде у дос-у. Када сам успео да инсталирам игрицу СуперМарио, то је била велика срећа. Међутим одмах сам знао да компјутер никад неће моћи да замени конзолу за играње. И то је истина. Они дебили који стискају тамо неке тастере и уврћу прсте ни дан данас ми нису јасни. Разумем ја да се одигра нека игрица из разоноде, али под условом да је разбибрига... али брате ако хоћеш да играш фудбал или Лару Крофт, имаш конзолу или у најгорем случају купи џојстик.

Али не. Данас се клинци играју по играоницама, на крш компјутерима... и то је дуга прича.

Што се тиче WordPress-а, прошао сам кроз четири фазе. Прва фаза је била - супер, вордпрес, бесплатно, блог, вауу. Друга фаза је била омаловажавање, кад сам схватио да могу сам да направим И БОЉУ платформу. У трећој фази, падох у искушење да користим WordPress, али кад сам загребао испод површине, сватих да нема бесплатног ручка. И тако дођох ја у четврту фазу а то је ово. - Комплетан блог сајт без икаквих додатака и супер се осећам. А понудићу и вама код целог сајта па се играјте.

И као што рекох...

Свакако ћу, надам се, поставити неке скрипте, кодове и пређашње радове. Чисто да би неко нешто научио. И морам опет да кажем, мрзим github. Не знам зашто, али мени је смарање да поставим код тамо. Брате, ако хоћеш нешто да научиш, нађеш скрипту и кликнеш download. Па онда, на свом компу, провераваш код. Али, ето, данас је све брже-боље. Корисници су лењи да померају миша, камоли да на нешто кликну или не дај боже нешто напишу.

И оно што је истина садашњости. Данас свако може да направи сајт, да подигне на сервер, да глуми администратора или програмера. За протеклих неколико година, можда и десетину, док сам ја учио, учили су и други и заједно смо створили клик-клик окружење. Нико више не размишља да мора неког да плати да му направи сајт. Тако да дисциплина - web designer и web developer, полако добија нове обрисе. Најбитније од свега је да поштујеш и КОРИСТИШ туђи рад и да се надограђујеш. А то пре свега значи да имаш стално запослење и онда на послу радиш све и свашта, битно је да је на компјутеру.

То је истина. Мада, још по мало у сиромашнијим земљама постоје - freelenser-и. И они као нешто раде, за неке мање паре. Може.

Толико о томе. До писања.

Теме за мотивацију: GNU/Linux, Kernel, Free and OpenSource code.